Festival sivke na Krasu
Moja obsedenost s sivko je dosegla popolnost v nedeljo, 29. junija z
obiskom Festivala sivke na Krasu v Ivanjem Gradu. Izlet na Kras naj bi
bil nadomestek potovanja v Provanso, ki si ga kljub velikim skominom,
nisem mogla privoščiti. In moram kar na začetku priznati, da so me
sprehod po poljih sivke, njena žetev in ostale dejavnosti zadovoljile do
popolnosti in da je sivko mogoče ljubiti in spoštovati pod njenim
slovenskim imenom, vzgojeno na slovenskih tleh. Vabilo organizatorja https://sl-si.facebook.com/FestivalSivke
je zelo estetsko izdelano in res vabljivo. Mene pa je udeležba na kraju
samem navdušila še bolj. Vse tako domače, nevsiljivo, lepo razporejeno
da kljub velikemu obisku ni čutiti prave gneče. Lepo oblikovane smerne
table, dobra ponudba raznih eko proizvodov na nežnih rahlo vijolično
obarvanih stojnicah. Da o sivkinem sladoledu in okusnih kalamarih ne
govorim.
Mimo njiv temno vijolične Lavandule angustifolie in v preteklih letih
zasajene x intermedie Budrovke sva se z možem zagnala v njivo Budrovke,
namenjene obiskovalcem festivala, kjer sva si za simbolično ceno nažela
dva zajetna šopka cvetoče sivke, ki ti jo v šopek povežejo lastniki oz.
organizatorji.
Sledil je ogled strojne žetve s pomočjo prirejenega stroja za žetev
čajev in seveda fotografiranje na mehkih rahlo valovitih gredicah sivke.
Pisana paleta metuljev, čebelic, ob poteh pa umetelno izdelan objekt v
stilu suho zida.
Malo sem cincala ali bi se udeležila prikaza izdelave mila. A sem se
odločila prav in na dobro uro trajajoči prezentaciji g. Korošca kar
požirala koristne informacije, dobila kar velik kos eko mila in na
reklamnih listkih napisan recept, ki me že vse dni grize, da bi ga
preizkusila. In ga tudi bom čim prej, čeprav imam trenutno v teku veliko
drugih projektov.
V obnavljajočih objektih je moč videti še vse ostale faze postopkov
predelave sivke, in njenega sušenja. Tukaj spoznaš, zakaj imajo eterično
olje in drugi izdelki iz sivke takšno ceno.
Pri ogledu izdelave steklenih izdelkov se nama je za pult pririnila tudi
premjejka Bratušekova, ki sva jo ta dan srečala še na Štanjelu.
Prijetno se je bilo sprehoditi po samem kraju, ki vidno pridobiva
prenovljeno obleko, do tržnice kmečkih pridelkov, kjer je bilo mogoče
poskusiti tudi sivkin namaz in sir.
Čas moje udeležbe na prezentaciji izdelave mila je mož izkoristil za
obisk bližnjih krajev s kolesom. Vrnil se je ravno v trenutku, ko sem
jaz po dobri uri izdelovanja venčka iz sivke, lizala že tretjo rundo
sivkinega sladoleda.
Izdelava venčka je bil tudi poseben užitek. Jaz sem izdelala prav
posebnega, zanj sem porabila precej večjo količino drobnih šopkov od
predvidene. Ga. Alma, ena izmed izdelovalk venčkov in šopkov, je bila
kar malo skeptična, če ga bom skup spravila. A meni je bil všeč, sem ga
pa še dodatno popestrila.
Butarice , baklice in ostale šopke se bom naučila drugič, tokrat je
zmanjkalo časa, saj sem si morala ogledati še štante in nakupiti nekaj
eko izdelkov.
Festival sva zaključila na zelo zanimivem predavanju o pridelavi sivke s
strani ge. Tanje. Med drugim sem prvič slišala, da obstaja tudi bela
sivka, ki jo je bilo moč videti tudi na gredici ob štantih.
Zadovoljna, polnega naročja sivke in obogatena z znanjem o moji predragi
rožici sva se kljub pozni uri odpravila še na glasbeni koncert v
poznano primorsko mestece na griču Štanjel. Ob zvokih ansambla Kalamari,
odličnem petju Tinkare Kovač in še nekaterih poznanih glasbenih
izvajalcev smo ob pivu deloma pod dežniki in z Alenčico v prvi vrsti ter
pod budnim očesom kamer RTV na grajskem dvorišču skoraj dočakali
polnoč. Dve uri trajajočo pot v dišečem avtu sem skoraj celo prespala, a
kljub temu je bila noč prekratka. Še dva popoldneva sem si dala delo z
zlaganjem sivke v šopke in nisem se mogla upreti skušnjavi, da naredim
še en venček. Tokrat čisto po pravilih. Tokrat mi ni pod prste gledal
mojstrica, ampak sosed, ki ravno tako obožuje to sivo vijolično
socvetje.
Organizatorjem - ljubiteljem naravne pridelave in predelave sivke pa iskrene čestitke. Vredno ponovnega obiska.
Ni komentarjev:
Objavite komentar